Moluscos

NAVALLA

Concha alongada e comprimida que facilita o seu enterramento. É equivalva e está aberta polos seus extremos anterior, por onde extrae os sifones, e posterior, por onde extrae un pé musculoso.  A diferenza do Longueirón ( Ensis siliqua) posúe unha maior curvatura no eixo ventral.

CARAMUXO

A cuncha do caramuxo pode chegar a alcanzar unha altura de entre 2 e 4 cm, a cal é de cor gris pardusco ou gris verdoso, con bandas en espiral de tonalidade máis clara

 

AMEIXA BICUDA

Adoita de ser de menor tamaño que as outras ameixas, con máximos de 4.5 cm. A cuncha é sólida e equivalva, co umbo adiantado cara á metade anterior. A charnela consta de tres dentes en cada valva. A superficie é lisca, con costelas concéntricas e liñas de crecemento á penas visibles. 

Ten unha cuncha en forma de bico, é branca co bordo negro ou debuxos en zig-zag. 

CHOPO

Caracterízanse por ter o pé transformado en tentáculos, entre 8 e 90, que rodean a cabeza e o embude bucal. A cabeza está moi desenvolvida, con ollos moi complexos, que permiten a visión das cores, e un cerebro importante. A boca ten un aparello mandibular, en forma de pico de papagaio- Ten un caparazón interno que aparece frecuentemente varado nas praias e que se coñece vulgarmente como jibión ou óso de jibia.

A coloración habitual é pardo jaspeada, pero posúe a facultade de mimetizarse co medio cambiando de cor. de enorme potencia.

OSTRA RIZADA

A cuncha é sólida, inequivalva, extremadamente rugosa, afrautada e laminada; a valva esquerda (inferior) é profundamente cóncava con lados algunhas veces case verticais; a valva dereita (superior) é plana ou lixeiramente convexa, apoiándose dentro da esquerda; os lados son desiguais, con picos e umbos protuberantes, tendendo a ser oblongas pero son moi distorsionadas e irregulares. A forma da cuncha varía co medio ambiente. A cor adoita ser esbrancuxado con estrías moradas e puntos que radian do umbo.

OSTRA PLANA

Ostrea edulis é un molusco bivalvo que ten unha cuncha oval ou con forma de pera, cunha superficie áspera e escamosa. A cuncha irregular ten un pico ganchudo distintivo, ornamentado con foliación delicada. As dúas metades ( valvas) da cuncha son de formas diferentes.  A cuncha esquerda é profundamente cóncava e fíxase ao substrato, a dereita é plana con bordos máis ásperos e, sentándose dentro da esquerda, actúa como unha tapa.

AMEIXA XAPONESA

A ameixa xaponesa ten as liñas da cuncha moi marcadas, sendo esta moito máis rugosa, e os sifóns están unidos ata a metade. 

 

A súa cuncha é compacta con liñas radiais moi marcadas e sen apenas liñas concentrícas. Presenta estrías moi marcadas na cuncha formando, ao cruzarse cuadrículas ou retículas moi pequenas, máis pronunciadas que na ameixa fina. De cor moi escura (marrón, gris e negro). 

AMEIXA FINA

A ameixa fina é de estraordinaria calidade. A súa cuncha posúe unhas costelas (pequenas liñas) radiais e outras concéntricas que forman un espacio cuadriculado. A súa cor habitual acostuma ser branca, amarela ou marrón clara e os seus sifóns están separados un do outro. 

ZAMBURIÑA

A zamburiña ten valvas cóncavas alongadas e costelas moi xuntas e estreitas con pequenos pinchos, ademais destaca pola ausencia de orellas. A súa carne é rosada, violácea ou crema. A gónada ten as mesas tonalidades.

AMEIXA BABOSA

A ameixa babosa posúe as liñas concénctricas que ruzan a superficie da cuncha, pero nesta non chegan a formar cuadrículas, ó seren as costelas radiais escasas e moi tenues. A súa cor exterior acostuma ser crema ou dun tenue gris, con manchas dunha coloración máis itnensa. Os seus sifóns están unidos ata o último tramo, onde se separan.

A ameixa babosa ten unha  gran calidade por iso é ideal para consumir en cru ou en pratos tradicionais como é á mariñeira.  

Subscribirse a Moluscos